zondag 5 januari 2014

Volle wind in de zeilen, kapitein!

Het jaar 2014 is goed begonnen voor Pro. Na vijf gelijkspelen op rij voor de winterstop, werd in eigen huis het jonge maar getalenteerde Lumezzane met 1-0 verslagen dankzij een goal van Gianni Fabiano in de 45ste minuut. Tegelijkertijd speelde Virtus Entella uit tegen Como gelijk (0-0), waardoor Pro de achterstand op de koploper direct na de korte winterstop halveerde. Die achterstand bedraagt nu nog slechts twee punten. La Pro bevestigde daarmee voor 1.370 toeschouwers haar positie als titelkandidaat, voor zover dat nog nodig was. Voorzitter Massimo Secondo kon bovendien weer lachen, nadat hij vorig jaar mei verbitterd zijn “laatste jaar” had aangekondigd. Pro Vercelli heeft de volle wind weer in de zeilen.

La Sesia schreef dat het geen mooie wedstrijd was: “Des te belangrijker dat Pro na de winterstop met het juiste been uit bed was gestapt.” La Stampa schreef dat alleen Pro het succes verdiende. “De Bresciani werden aanvallend geen enkel ogenblik gevaarlijk, maar defensief stonden ze hun mannetje. De Witten hadden het vermogen om geduld te betrachten en sloegen op het juiste moment toe.” Lumezzane-coach Michele Marcolini gaf ook eerlijk toe dat Pro Vercelli de beste was: “Zij verdienden te winnen, want ze hadden het overwicht op het veld: met superieur spel en ervaren kwaliteitsspelers.”

De ware Pro-fans zal het goed doen dat het winnende schot van de voet kwam van Fabiano - één van de vier Helden van Modena die nog altijd in de selectie van Pro Vercelli zitten (de andere drie - Ranellucci, Marconi en Rosso - speelden overigens ook in de basis), en een speler met een bijzonder hoge gunfactor vanwege zijn talent en blessureleed. Fabiano tikte de bal mooi langs de uitkomende doelman van de tegenpartij. Opmerkelijk genoeg was het de eerste goal die Fabiano in drie seizoenen scoorde in het Silvio Piola Stadion. “Eindelijk mijn eerste doelpunt in het Piola Stadion. Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Het was belangrijk om te winnen en dat deden we. We begonnen met de juiste instelling. Overeenkomsten met het succesvolle seizoen van twee jaar geleden? Dat jaar begonnen we in de luwte, zonder verwachtingen. Dit jaar hebben we echter met hogere verwachtingen te maken omdat we uit de Serie B komen, maar we maken ze waar. De overeenkomsten vind je tussen de spelersgroepen: twee excellente teams, die compact spelen.”

De assist op de winnende treffer kwam van Giuseppe Greco. De Wolf ontpopt zich ondertussen als koning van de assist in Vercelli. “Ik hou ervan mijn teammaten in scoringspositie te brengen”, was zijn bescheiden commentaar na afloop. Zijn assist (subtiel buitenkant links na goed doorzetten) was namelijk om in te lijsten en Greco was volgens VercelliOggi de beste speler op het veld. Greco: “Ik hou er echt van om in de punt van de aanval te spelen, waar ik de gelegenheid krijg om veel ballen te spelen.” Marcolin bevestigde de uitblinkersol van de Siciliaan: “Spelers van het kaliber van Greco en Marchi vind je nauwelijks in deze competitie.” Ook Scazzola was complimenteus over zijn spits: “Greco? Hij speelde vandaag wederom een fantastische wedstrijd. Als het erop aan komt maakt hij het verschil.” La Sesia constateerde dat Pro een belangrijke overwinning had geboekt, waardoor het zelfvertrouwen van de ongeslagen ploeg verder toeneemt. Exemplarisch waren de woorden van Greco na de wedstrijd: “Wij willen zonder meer het kampioenschap winnen.” Trainer Cristiano Scazzola toonde zich iets voorzichtiger: “Het wordt niet makkelijk. We moeten niet naar de ranglijst kijken, maar compact spelen en punten pakken in lastige wedstrijden zoals we vandaag deden tegen Lumezzane.”

Op de persconferentie na afloop van de wedstrijd kwam ten slotte ook nog Pro Vercelli-voorzitter Secondo aan het woord. “Na de winterstop is het nooit makkelijk. Het was belangrijk om te winnen en daarin zijn we geslaagd. Ik wil in het bijzonder Manuel Scavone bedanken, wiens vader een probleem had, maar die er vandaag perse bij wilde zijn en ook nog eens een belangrijke bijdrage leverde. Ik hoop dat zijn vader snel herstelt.” De voorzitter ging nog wel behoedzaam in op transfergeruchten, met name die omtrent Pietro Iemmello. De afgelopen weken werd een eventuele terugkeer van Iemmello al besproken op de Pro Vercelli-fora op Facebook. Conclusie, de jonge spits wordt nog altijd gekoesterd door het merendeel van de Pro Vercelli-fans en zijn huidige dienstverband bij aartsrivaal Novara (op huurbasis) wordt hem vergeven aangezien hij die club nimmer de liefde heeft verklaard. Secondo: “Als Iemmello Novara verlaat kan hij volgens de regels alleen naar Spezia of Pro Vercelli gaan. Op dit moment is daar geen sprake van. In aanvallend opzicht zijn we ok, maar zeg nooit nooit in het voetbal en het leven.”

En dat laatste zinsdeel zet weer aan tot opnieuw speculeren. Over de voorzitter zelf welteverstaan, die zelf nog wat olie op het vuur gooide: “Om te beginnen herhaal ik dat we dertig wedstrijden spelen en dan snel op vakantie gaan. Daarna zullen we verder zien...” Corriere Eusebiano laat wekelijks Pro Vercelli-tifosi aan het woord in aanloop naar de wedstrijd van de week. Pro Vercelli-supporter Paolo Giriolo deed deze week in die rubriek een dringend appel op de voorzitter om ook na dit jaar door te gaan, “omdat hij van fundamenteel belang is.” Waarschijnlijk niet heel toevallig volgde dit klemmende beroep op de persmededeling van algemeen directeur Fabrizio Rizzi dat Pro Vercelli afgelopen voorjaar in verregaande onderhandeling was met een (deels buitenlands) consortium over een volledige overname van de club. Het consortium haakte echter af nadat Pro gedegradeerd was naar de Lega Pro. Dat had dus weinig met clubliefde van doen. In tegenstelling tot Secondo en zijn mensen die Pro Vercelli nieuw leven inbliezen en eer betuigden aan de fans, historie en clubcultuur (het thuisspelen in het tweede uitshirt dit weekend doet daar niets aan af). Waar dat toe leidde is ondertussen bekend. Ik sluit mij dan ook gaarne aan bij Giriolo, en verzoek voorzitter Secondo vriendelijk om zijn besluit de club te verlaten in heroverweging te nemen. In mijn beste Italiaans: Caro Presidente, la nuova storia della Pro Vercelli è appena iniziata. Vedere che cosa avete ottenuto in così breve tempo. Si prega di non lasciare ora. Per che cosa è una nave senza il suo capitano?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten