woensdag 31 augustus 2011

Op naar Como!

Komend weekend is Como de eerste tegenstander van Pro Vercelli in de Prima Divisione. Como werd opgericht in 1907 en speelt sinds 1927 in het “glorieuze” Stadio Giuseppe Sinigaglia. Tijdens een bezoek aan het stadion zei toenmalig voorzitter van het Italiaans Nationaal Olympisch Comité, Lando Ferretti: “Ik geloof niet dat ik ooit eerder iets van zo’n verheven schoonheid heb gezien.” Vervolgens droeg hij zijn bewondering op aan Il Duce en het Fascisme. Op de website van de club staat dan ook vermeld dat de architectuur – het stadion is ovaal van vorm met ronde hoeken – mede te danken is aan de persoonlijke wensen van Benito Mussolini. Het stadion, waar tegenwoordig ruim 13.000 mensen in kunnen, werd geopend om een nationale held te eren. De festiviteiten rondom de openingswedstrijd om de “Alessandro Volta Cup”, vormden een groots eerbetoon aan de Italiaanse uitvinder van de batterij, die werd geboren in Como en honderd jaar eerder was gestorven. De naamgever van het stadion was een Italiaanse roeikampioen en oorlogsheld die sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog. 

Na een vrije val het afgelopen decennium, is Como sinds enkele seizoenen een vaste kracht in de Prima Divisone. In het seizoen 2002-2003 speelden De Lariani (een verwijzing naar het Como Meer) nog in de Serie A, waarna de club driemaal op rij degradeerde en zichzelf terugvond in de Serie C2 na een verloren degradatieplay-off tegen Novara. Novara zette vervolgens de weg naar boven in, Como ging failliet en daalde af naar de amateurs. Daar verbleef de club drie seizoenen alvorens terug te keren in het betaald voetbal en uiteindelijk in de Prima Divisione. 

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de drievoudig kampioen van de Serie B en de Serie C1 nog drie periodes uit in de Serie A. In de jaren Vijftig, Zeventig en Tachtig. Vooral in dat laatste tijdvak wist de club te stunten met tweemaal een negende plaats in de eindrangschikking dankzij respectievelijk het verrassende aanvalskoppel Dan Corneliussen en Stefana Borgonovo en geweldenaar Pasquale Bruno (bijnaam: Het Beest) in de verdediging. De spelers van nu zijn uiteraard minder fameus, maar luisteren wel naar exotische namen als Diogo Tavares, Marcus Diniz en Alfredo Omar Tena. Bookmakers tippen Diniz (afkomstig van Milan) als beste speler van de ploeg.     

Kortom, Como is weliswaar minder gelauwerd dan Pro Vercelli, maar een club met een verhaal en een serieus te nemen tegenstander. Pro Vercelli trof Como voor het laatst in het seizoen 2008/2009 in de Serie C2 (1-0 verlies uit, 0-0 thuis). De gastheer biedt Pro Vercelli met zijn karakteristieke stadion een prachtig podium voor de terugkeer in de Prima Divisione. We zullen snel weten of het een glorieuze terugkeer wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten