vrijdag 27 juli 2012

Panzer Mirabelli

Slechts twee seizoenen kwam aanvaller Walter Mirabelli (Cosenza, 17 mei 1968) uit voor Pro Vercelli. Het was genoeg om een mooi plekje in de geschiedenis van De Witte Leeuwen te verdienen. Het seizoen 2000/2001 was zijn seizoen in de spits van De Withemden. In het magische witte shirt werd hij met 23 goals topscorer van de Serie C2 en bereikte hij de halve finales van de play-offs om promotie. Had hij in de laatste minuut van de halve finale tegen Mestre raak geschoten in plaats van op de paal, dan waren de afgelopen tien jaar wellicht anders gelopen voor Pro. In plaats daarvan bleef het een decennium lang het laatste sportieve hoogtepunt van de club. 

Walter Mirabelli
Mirabelli kende een lange carrière in het Italiaanse voetbal. Die voerde hem tussen 1982 en 2004 langs de volgende clubs: Taranto, Como, Ascoli, Cremonese (allen in de Serie B) en Cosenza, Venezia, Rimini, Licata, Cremonese, Lumezzane, Pro Vercelli, Varese en Ivrea (uit de lagere divisies). In zijn professionele carrière scoorde hij 136 keer en in het seizoen 1995/1996 werd hij bovendien met 22 goals topscorer van de Serie C1 in dienst van Ascoli. Mirabelli was het type huurlingspits dat meer dan tien jaar lang garant stond voor doelpunten en dus vrijwel overal geliefd was. In Vercelli scoorde hij 33 keer in 65 wedstrijden en groeide hij uit tot een cultheld. 

Op Internet vond ik een leuk nostalgisch artikeltje uit The Independent uit 1995 waarin kort verslag wordt gedaan van de wedstrijd Notts County – Ascoli in de Anglo-Italian Cup (een verloren gegaan internationaal toernooi dat toen jaarlijks werd gespeeld tussen clubs uit de lagere divisies van beide landen). Ascoli verloor met 2-1, maar kwam in de wedstrijd op 1-1 dankzij Mirabelli die na slecht wegwerken van Shaun Murphy kalm scoorde. Bij Ascoli beleefde Mirabelli volgens eigen zeggen mooie momenten en speelde hij aan de zij van Oliver Bierhoff, die later uitgroeide tot Duits international en als invaller de EK-finale van 1996 met een golden goal namens Duitsland besliste. 

Op een andere website zag ik dat Mirabelli met de bijnaam Panzer werd aangeduid. Op youtube.com staan beelden van Mirabelli in Pro Vercelli-shirt die een penalty benut in de met 2-1 gewonnen derby tegen Biellese. Met de armen gespreid rent hij daarna fanatiek en uitgelaten door richting Pro Vercelli-supporters met zijn ploeggenoten in zijn kielzog. En het Robbiano explodeert, staat onder de video.

In mei van dit jaar werd Mirabelli door tuttoprovercelli.com geïnterviewd. Hij werd ingeleid als de man die overal waar hij speelde een onuitwisbare indruk maakte, die altijd alles gaf en een band had met de mensen op de tribunes. Over Pro Vercelli zei Mirabelli zelf in het interview: “Het team, de stad, de fans, zitten nog altijd in mijn hart. Op facebook krijg ik nog steeds veel berichten uit Vercelli. Ik droom nog vaak over die bal op de paal tegen Mestre… Zo jammer was dat.” Hij sloot het interview af met een omhelzing voor alle Pro Vercelli-fans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten