maandag 23 juli 2012

Van Oude Dame tot Valentina Scaglia

Voor het eerst dat ik mij kan heugen kwam Pro Vercelli laatst voorbij in een nieuwsbericht op de voornaamste Nederlandse voetbalwebsite vi.nl. Het bericht luidde als volgt:

Juventus heeft de helft van de transferrechten van de talentvolle verdediger Alberto Masi opgekocht. Masi werd vrijdag medisch gekeurd in Turijn. Het negentienjarige product van de jeugdopleiding van Sampdoria speelde afgelopen seizoen nog voor het naar de Serie B gepromoveerde FC Pro Vercelli, dat het eigendom nu dus deelt met Juve.

Bij het sluiten van deze deal was het de bedoeling dat Masi de voorbereiding bij Juventus zou meemaken en daarna weer zou aansluiten bij Pro Vercelli om ervaring op te doen in de Serie B. Ondertussen is het de vraag of het nog zover gaat komen, want Masi draait tot nu toe een prima voorbereiding bij Juve en debuteerde afgelopen zaterdag in het eerste elftal van Antonio Conte in twee oefenwedstrijden van 45 minuten tegen Inter en Milan om de Tim Cup in Bari. Masi speelde beide wedstrijden en Conte toonde zich tevreden over de driemans-verdediging die verder bestond uit de Braziliaan Lucio en de Uruguayaan Caceres. Die laatste liep een blessure op, waardoor de kans bestaat dat Juve besluit Masi alsnog te willen houden. Heel Vercelli kijkt overigens vol trots naar het avontuur van Masi bij De Oude Dame en gunt het grote talent alle succes.
 
Marcello Bertinetti
in Juventus-tenue
De geschiedenissen van Juventus en Pro Vercelli zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Oude Dame vormde ruim 100 jaar geleden de inspiratiebron voor de oprichter van de voetbalafdeling van Pro Vercelli, Marcello Bertinetti, om het voetbal in Vercelli te introduceren. Aanvankelijk speelden De Witte Leeuwen zelfs in zwart-wit gestreepte shirts als eerbetoon aan de buurman uit Turijn. Enkele sterspelers van Pro Vercelli, Bertinetti en Giuseppe Servetto, kwamen in de begindagen van het Italiaanse voetbal bovendien een blauwe maandag uit voor het reserve-elftal van Juventus en wonnen daarmee terloops de titel in de Tweede Divisie in 1905. In 1906 stapten Bertinetti en Servetto definitief over naar Pro Vercelli en begon de opmars van De Withemden. De rivaliteit tussen beide Piedmontese clubs nam toe. In maart 1908 schakelde Pro Vercelli het grote Juventus uit in de strijd om de landstitel door thuis 1-1 gelijk te spelen en uit met 2-0 te winnen. Pro Vercelli won vervolgens de scudetto en de rest is geschiedenis.

Juventus stond dus aan de wieg van (de successen van) Pro Vercelli, maar speelde daarnaast ook een zekere rol in de ondergang van De Withemden. De overgang van tweevoudig landskampioen Virginio Rosetta naar Juventus in 1923, voor een flinke som handgeld en een goedbetaalde baan, vormde de eerste officieuze transfer in het Italiaanse voetbal en markeerde een nieuw machtsevenwicht in het voordeel van de rijke clubs uit de grote industriesteden. In de periode dat Rosetta nog eens zes landstitels won met Juventus daalde Pro Vercelli uiteindelijk af naar de Serie B, en de rest is geschiedenis. 

Na 64 jaar afwezigheid zijn De Witte Leeuwen nu weer teruggekeerd in de Serie B en mede dankzij het talent van Masi hebben De Oude Dame en De Witte Leeuwen elkaar weer gevonden. Payback time? De banden tussen beide clubs zijn de afgelopen jaren altijd goed geweest, maar nu is sprake van een samenwerkingsverband dat zich concreet vertaalt in versterking van de selectie door het gedeelde eigendom van Masi en de huur van het grote talent Elio de Silvestro. Een schot in de roos wat uw blogger betreft en de vrucht van meer dan 100 jaar verbondenheid en goed onderhandelen en netwerken door Giancarlo Romairone. Althans naar wij aannemen want de berichtgeving over de komst van De Silvestro is nog niet echt helder geweest. Juve-sites bevestigden de huurovereenkomst echter vorige week en afgelopen zondag speelde De Silvestro mee in de eerste oefenwedstrijd die Pro Vercelli speelde op trainingskamp in Cantalupa. 

De Silvestro is een tweebenige buitenspeler die sinds 2010 meetraint met de A-selectie van Juve. De Silvestro kan ook prima uit de voeten als aanvallende middenvelder of tweede spits. Hij beschikt over een verfijnde techniek en de nodige snelheid. De Silvestro is ondanks zijn geringe lengte sterk in de lucht. Hij staat ook bekend als tactisch goed onderlegd en een harde werker. Het 19-jarige talent werd geboren in Latina (gelegen tussen Rome en Napels), maar speelde al op jonge leeftijd voor De Oude Dame waar hij uitgroeide tot een bepalende speler in het jeugdteam en opviel door zijn hoge rendement en constantheid. Ondertussen maakte hij ook zijn officieuze debuut in het eerste elftal tijdens de oefencampagne vorig seizoen. Voorts doorliep hij tot nu toe alle vertegenwoordigende Italiaanse elftallen van Onder-16 tot en met Onder-19. 

Masi en De Silvestro mogen zich binnenkort overigens meteen bewijzen tegen hun moederclub. Eind augustus zal namelijk een vriendschappelijk toernooi worden georganiseerd tussen de traditionele vier Piedmontese topclubs: Juventus, Torino, Novara en Pro Vercelli. De opbrengsten van het toernooi worden gedoneerd aan de slachtoffers van de aardebeving in Emilia-Romagna. Tegelijkertijd moet het toernooi een groot feest worden om te vieren dat de regio na vele decennia weer zo goed vertegenwoordigd is in de Serie A en B. Zo staan De Witte Leeuwen en De Oude Dame straks toch weer tegenover elkaar.

De eerste oefenwedstrijd van het seizoen was overigens een knaller. Pro Vercelli won tot grote tevredenheid van Maurizio Braghin met 17-0 van de amateurs van Roletto Val Noce: “Ik zag wat goede dingen. Er staat ons zeker nog werk te doen, maar we zitten op het juiste spoor en trainen twee keer per dag. We kunnen op verschillende manieren spelen, van 4-3-3 tot 4-3-2-1. De nieuwkomers zijn goed in de groep opgenomen, ook al zijn sommigen nog maar net gearriveerd. De kleedkamer bewijst zich wat dat betreft alweer ten opzichte van vorig seizoen. De ruggengraat en ervaring van de jongens zal komend seizoen doorslaggevend zijn bij het opbouwen van de nieuwe ploeg.”

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
De doelpuntenmakers in de eerste oefenwedstrijd waren: Caridi (foto links), Fabiano (3x), Scavone, Zigoni (4x), Innocenti (2x), Iemmello (3x), De Silvestro (2x) en Di Piazza. De nieuwkomers hadden daarmee een flink aandeel in de overwinning. Pro Vercelli trad de eerste helft aan met: Valentini; Cancellotti, Ranellucci, Battaglia, Murante; Scavone, Calvi, Casoli; Fabiano; Caridi en Zigoni. De tweede helft bracht Braghin de volgende ploeg in het veld: Miranda; Bencivenga, Modolo, Espinal, Marconi; Germano, Rosso, Innocenti, De Silvestro; Di Piazza en Iemmello. Vimercati, Carta, Disabato, Santoni en Rognone mochten gedurende de wedstrijd invallen.

Het debuut van Andrea Rognone mag in dat verband opvallend genoemd worden. De aanvallende middenvelder is geboren in Vercelli en een product van de eigen jeugdopleiding. Hij werd op 17 december 1993 geboren en speelde voor zijn overstap naar Pro Vercelli in de jeugd van Pro Belvedere. In het jeugdteam van Pro Vercelli viel Rognone twee seizoenen geleden al op vanwege zijn doelpunten (13 stuks) en vorig seizoen werd hij uitgeleend aan Borgosesia in de Serie D om wat meer volwassenheid en ervaring op te doen tussen de grote jongens. Hij speelde daar een prima seizoen, 34 wedstrijden (7 goals). Twee zomers terug mocht hij ook al meedoen in de voorbereiding van het eerste elftal. Rognone zei vorige week heel gelukkig te zijn met de kans die hij nu krijgt. “Ik ben nog maar 19 jaar en kan nog veel leren: om met teamgenoten te trainen die al op hogere niveau’s hebben gespeeld is onbetaalbaar. Ik geniet van deze ervaring en stop die als essentiële bagage in mijn voetbalrugzak.”

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Ten slotte werd dit weekend bekend dat Pro Vercelli nog een ervaren rot heeft gecontracteerd. De transfer van de 35-jarige verdediger Massimiliano Scaglia (foto links) afkomstig van Hellas Verona werd afgerond. Scaglia debuteerde op zijn negentiende voor Alessandria en speelde zes seizoenen in dienst van die club. In de Serie B deed hij een sloot aan ervaring op in dienst van Ancona, Fiorentina, Bari, Treviso en Gallipoli. In 2010 werd hij door coach Giuseppe Giannini meegenomen naar Verona waar hij de afgelopen seizoenen 59 wedstrijden speelde (1 goal). Tot mijn blijde verrassing heb ik hem in één van die wedstrijden zien spelen, vorig seizoen tijdens Hellas vs. Crotone (2-1). En wat ook leuk is, zijn zus Valentina is professioneel danseres bij het Nederlands Dans Theater in mijn woonplaats Den Haag. Scaglia, binnenkort te zien in het theater!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten